Omröstning som en del av arbetet med ett medborgarråd. Foto: Bürgerrat DemokratieOmröstning som en del av arbetet med ett medborgarråd. Foto: Bürgerrat Demokratie

Under 2024 är det fem kommuner i Sverige som prövar sig fram med medborgarråd som ett sätt att jobba med klimatfrågan. Även ett nationellt medborgarråd genomförs.

Att ökad delaktighet och demokratisk förankring är nödvändigt för att genomföra en större omställning av samhället har varit en grundläggande insikt i rörelsen för orädda städer. Denna vår har fem kommuner inlett arbete med medborgarråd för att jobba med klimatomställningen på ett nytt sätt.

Rådslagen kommer bestå av slumpvis utvalda grupper av kommuninvånare som ska spegla befolkningen i kommunerna. De ska representera det lokala civilsamhället, företag, politiken eller bara sig själva som lokalbor. Deltagarna kommer att få utbildning i klimatkunskap, i första hand genom att sakkunniga håller föreläsningar. Efter utbildningen kommer de att mötas i ett rådslag där de tillsammans arbetar fram förslag för hur respektive kommun ska hantera klimatfrågan.

Tre av kommunerna som gör detta är Malmö, Borås och Sollefteå. (Läs mer om detta på föreningen Klimatriksdagens webbsida och i Landets fria.) Även Lomma kommun och Göteborgs kommun jobbar också sedan våren med lokala medborgarråd för klimatomställning. Sveriges Radio har uppmärksammat det arbete som påbörjats i Lomma. Arbetet i Göteborg har beskrivits bland annat på Göteborgs kommuns webbsida, i tidningen Mitt i Göteborg och i tidningen Syre.

På nationellt plan prövas också modellen med ett medborgarråd för klimatomställning våren 2024. Initiativet till detta kommer från forskningsprogrammet FAIRTRANS. Projektet sker i samarbete mellan Stockholms universitet, Högskolan i Gävle, Uppsala universitet, Lunds universitet och IVL Svenska Miljöinstitutet.

Arbete inleddes i mars och under sammanlagt nio mötestillfällen kommer 60 slumpvis utvalda deltagare i medborgarrådet att få ta del av forskning, diskutera lösningar och komma fram till förslag på hur Sverige skulle kunna uppfylla sina åtaganden enligt Parisavtalet.

Medborgarråd om klimatet på nationell nivå har genomförts tidigare i bland annat Frankrike, Danmark och Finland men aldrig tidigare i Sverige.

Läs mer om det pågående arbetet med det nationella medborgarrådet på Fairtrans webbsida och titta på en kort presentationen av tankarna bakom den demokratiska innovationen medborgarråd här:

Sedan 2021 har medborgarråd eller paneler också använts på europeiskt plan inom EU. Läs mer om flera exempel på detta här. Nu i april 2024 inleddes till exempel ett medborgarråd i Bryssel om hur vi kan hantera hat och främja mer ömsesidig respekt mellan medborgare.

Vill du lära dig mer om medborgarråd och andra möjligheter att demokratisera klimatpolitiken? 

Då kan du söka till kursen "Orädda städer och bygder" på Färnebo folkhögskola. Kursen är en terminslång kurs på 25% studiefart. I kursen varvas träffar en gång per vecka med dialog och diskussion i kursens lärplattform. Två helger träffas man också på folkhögskolan.

Läs mer och ansök här: Orädda städer och bygder - Färnebo folkhögskola (farnebo.se)

av Admin